Hoe kun je glasweefselbehang verwijderen? Is het eigenlijk een optie? Daar kunnen we kort in zijn: ja, glasvezelbehang kun je verwijderen! Het kan wel een hele lastige klus zijn, dus bereid je voor op frustratie, bloed, zweet en tranen. Want glasweefsel dat goed vastzit, blijft ook goed vastzitten.
Gelukkig hebben wij voor jou een stappenplan geschreven hoe je glasvezelbehang kunt verwijderen. Trouwens, we hebben ook een stappenplan geschreven voor het plakken van glasweefselbehang! Die lees je hier.
Stappenplan glasweefselbehang verwijderen
Stap 1: inkepen en natmaken
Glasvezelbehang verwijderen is zeer zeker geen onmogelijke taak. Je hebt wel geduld, doorzettingsvermogen, veel water en misschien een paar goede vrienden nodig. Zorg er in eerste instantie voor dat de ruimte opgeruimd is en niks je in de weg staat. Daarna maak met een goed afbreekmes inkepingen in het glasweefsel (soms heeft de kat al een deel van het harde werk gedaan ...). Spons deze goed nat met een sopje met behanglijmoplosser. Waarschijnlijk moet je dit een aantal keren herhalen.
Let op: glasweefselbehang verwijderen van gipsplaten is helaas niet mogelijk, omdat deze niet nat mogen worden. In dit geval kun je het beste overleggen met een stukadoor of het een optie is de wand over te stucen.
Stap 2: weghalen
Na het soppen, ga je aan de slag met een goede behangafsteker om het glasvezelbehang te verwijderen. Lukt dat niet, zet er dan een behangafstomer op. Dit vraagt trouwens ook geduld, want de muur moet goed nat zijn van alle stoom en je moet 'm dus langer tegen te muur houden dan met gewoon behang.
Hoe snel je het verwijdert hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld hoe goed het is opgeplakt, hoeveel lagen muurverf er al opzitten en hoelang het al op de muur zit. Zit het behang er al sinds jaar en dag op, dan heb je geluk. Want muren drogen na verloop van tijd uit, waardoor het glasvezelbehang gemakkelijker te verwijderen is. Lukt het verwijderen echt niet? Ook dan kun je het beste contact opnemen met een stukadoor …
Schuren
Resten glasweefselbehang die je niet kunt verwijderen, zul je moeten wegschuren. Gebruik dan geen grof schuurpapier, want het zou zonde zijn als je later schuurkrassen terugziet in de muur.
Stap 3: opvullen
Ontstaan er in je behandelde muur toch nog wat oneffenheden? Deze zijn makkelijke op te vullen met vulmiddelen, zodat deze er weer spik en span uitziet voor jouw nieuwe behang of kleur!
Over schilderen gesproken: lees hier onze tips voor streeploos schilderen. En als je nieuw glasvezelbehang gaat plakken, hebben we ook een stappenplan geschreven voor strak aanbrengen van het behang.
Kom je er niet uit bij het glasweefselbehang verwijderen, neem dan contact op en wij helpen je graag verder.