In 5 stappen schimmel in de badkamer verwijderen
   03-02-2022
In 5 stappen schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel verwijderen in de badkamer doe je zo

Schimmel in de badkamer verwijderen is belangrijk, want in tegenstelling tot paddenstoelen en brie, zijn schimmels in de badkamer ongezond en geven ze hoe dan ook een vieze uitstraling. Het maakt niet uit of het op het plafond zit, de vloer, in de voegen of zelfs op alle drie. Misschien was je vast van plan om met het nieuwe jaar de douche aan te pakken, maar we zijn nu februari en net als zoveel andere goede voornemens, ligt deze misschien ook wel bij het oud vuil. Maar dat is helemaal niet nodig. Een duidelijk stappenplan en het vooruitzicht van een schone badkamer helpen jou weer helemaal op weg. En wij dragen ook ons steentje bij met een duidelijk stappenplan in de strijd tegen schimmel in de douche.  

Water als boosdoener 

Op zich is het helemaal niet gek dat juist in de badkamer (en keuken!) vaak schimmel te zien is. Ze ontstaan namelijk eigenlijk altijd in vochtige ruimtes met slechte ventilatie. Heb je dan ook nog een ruwe of poreuze muur, dan is 1+1=2 en voilà, binnen no time heb je een prachtige groenzwarte muurschildering! Mocht je dit nu toch niet mooi vinden ;), dan kun je het beste beginnen met het verwijderen en doden van de schimmel en daarna de hele badkamer opnieuw schilderen voor het mooiste effect. 

Het stappenplan 

Stap 1: jezelf beschermen 

Begin met het beschermen van jezelf: trek een paar handschoenen aan en gebruik zeker een mondkapje, want loskomende schimmeldeeltjes zijn heel erg slecht voor je.  

Stap 2: schimmel verwijderen 

Om de schimmel in de badkamer te verwijderen, kun je onze Bison kant en klare Schimmelvreter gebruiken. Je spuit het simpelweg op de schimmel, 10 minuten laten inwerken, daarna even afnemen met een natte spons (of afspoelen met de douchekop zoals in de afbeelding hieronder) en klaar. Spuit ook ruim om de zichtbare schimmel heen, want nieuwe schimmels zijn moeilijk te zien. Waar nodig kun je nog met een natte spons de oppervlaktes boenen voor een extra schoon resultaat. Voor de voegen zou je een schuursponsje of tandenborstel kunnen gebruiken. Vindt de schimmel het te gezellig bij jou in huis en zit het er de volgende dag nog? Herhaal het dan nog een keer, want voordat je gaat schilderen moet de zwarte aanslag helemaal weg zijn. 

Stap 3: isoleerlaag aanbrengen (optioneel) 

Zit na 2 behandelingen nog steeds schimmel op de muur? Behandel deze plekken dan eerst voor met wegenverf, dit vormt een laagje tussen de schimmel en nieuwe verflaag en isoleert zo de zwarte aanslag. Zorg ervoor dat je het in dunne lagen aanbrengt, zodat je na het overschilderen met de muurverf geen ‘verdikkingen’ ziet. 

Stap 4: ontvetten 

Goed, dan ben je eindelijk verlost van de ‘ongewenste huisgenoten’ en ben je klaar voor de kwast. Maar neem dan eerst de rest van de muren ook nog even goed af met een ontvetter of verfreiniger, zodat de verf beter hecht.   

Stap 5: sausen! 

En dan is het voorbereidende werk klaar en kun je de opfrisbeurt helemaal afmaken met een nieuwe verflaag. Je kunt natuurlijk ook stoppen na het weghalen van de schimmel, maar voor een echt schoon effect raden we toch aan om ook de moeite te nemen de badkamer te schilderen. Ook om nieuwe schimmels te voorkomen. Het beste gebruik je een schimmelbestendige verf, bijvoorbeeld de Wijzonol Badkamer Muurverf. De muren moeten wel helemaal droog zijn en zorg tijdens het verven voor goede ventilatie, zonder dat het tocht. Dit laatste zorgt namelijk voor een te snelle droging van de verf, waardoor je banen kunt krijgen in de uiteindelijke verflaag.   

Voorkomen is beter dan genezen …  

Als je dan alles fris en fruitig hebt, wil je de badkamer natuurlijk zo lang mogelijk schimmelvrij houden. Dit bereik je niet alleen met een pot schimmelwerende muurverf, dus daarom geven we je nog een aantal tips mee om je productieve schilderwerk zo lang mogelijk mooi te houden! 

  1. Ventileren, ventileren, ventileren en oh ja ... ventileren! Want een droge badkamer of keuken krijgt veel minder snel of zelfs geen schimmel. Wist je dat er ook speciale afzuiginstallaties zijn voor in de badkamer? 
  2. Schimmel hecht zich sneller op kalk en vuil, dus regelmatig poetsen is een must.  
  3. Voorkom stilstaande lucht, dus zet regelmatig een raam op een kier. Oftewel: ventileer! :D  
  4. Droog de douchecel of het bad uit na het douchen en/of baden.  
  5. Droog geen was in de badkamer, vocht blijft dan veel langer hangen.  
  6. Again, ventileer extra wanneer je kookt of doucht  
  7. Schakel deskundige hulp in wanneer je op meerdere plekken in je huis schimmel tegenkomt. 

Multifunctioneel 

Trouwens, wist je dat de Bison Schimmelvreter ook geschikt is voor wanden, vloeren en voegen in kelders en garages? Je kunt het zelfs gebruiken op gevels, balkons en plantenbakken.  

Gefikst! 

Eindelijk, het is gelukt. De schimmel is weg en de verflaag zit op de muur. Goed gedaan! We zijn trots op je :D. Deze taak kun je weer van je to-do-lijstje afvinken. En ken je nog iemand anders die de schimmel in de badkamer wil verwijderen, dan weet jij hoe het moet!